Elnöki köszöntő

Tisztelt Látogatónk!

Szeretettel köszöntjük a Johannita Segítő Szolgálat honlapján! Sokan ismernek már bennünket, de biztos vannak, akik ezen az úton szeretnének információt kapni rólunk és tevékenységünkről, megtudni, kik is azok a johanniták, mi történik az „Amalfi kereszt” alatt és miben különböznek a máltaiaktól és egyéb, világi jótékonysági szervezetektől.

A Johannita Segítő Szolgálat a több, mint 900 éves Johannita rend részeként működik. A Rend – eredeti nevén a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett Jeruzsálemi Ispotályos Lovagrend – eredetileg a szentföldi zarándokok ápolására szerveződött amalfi kereskedők nyomán, s a reformációkor vált ketté: a katolikus ág lett a Máltai Lovagrend, s a protestáns ág tartotta meg a Johannita nevet. (A Rend történelméről részletesebben a Johannita Rend oldalán olvashatnak) 1989 óta tevékenykedik ismét Magyarországon, 2001 óta közhasznú szervezetként. Egyesületünk alapvetően két célt szolgál, a keresztyén hit védelmét és az elesettek istápolását, megsegítését lelki és testi szükségeikben. Míg ez utóbbi meglehetősen egyértelmű, a hit védelmével kapcsolatban többször kérdezik: kitől, mitől kell ma a hitet védeni, hiszen demokrácia van, mindenki azt hisz, amit akar. Nos, ezért tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy a keresztyén hit védelme az egyik célunk. Ma persze már nem páncélban, karddal, pajzzsal, de a „kezek evangéliumával”. Hiszen kimutatott tény, mennyire elfordultak az emberek a hittől, s keresik más utakon az „önmegvalósítást”, vagy fordulnak kecsegtető, új „vallásokhoz”.

A Segítő Szolgálat karitatív, szeretetszolgálati munkáját tehát azzal az indíttatással végzi, hogy tevékenysége közben fel tudja mutatni azt, Akitől minden származik. S alapvetően ez a különbség a johanniták és a világi jótékonysági szervezetek között: mi tudjuk, semmink nincs amit ne kaptunk volna, s amit kaptunk, azt adjuk csak tovább tudván, hogy „átkozott, aki az Úr dolgát hanyagul végzi”. Kívánom a Kedves Látogatónknak, élhesse át milyen nagyszerű dolog eszköz lenni az Úr kezében.


Porcsalmy László
a Johannita Segítő Szolgálat elnöke

Rólunk

Bemutatkozás

Helyi szervezeteink

Közhasznúsági jelentések (pdf)

Johanniter International

Kiemelt tevékenységeink

Aktuális projektünk

EFOP-2.2.15-16 :„A karitatív szervezetek infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek társadalmi (re)integrációja érdekében”

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Projekt azonosítószám: EFOP-2.2.15-16-2017-00004

Projekt megvalósítás időtartama: 2017. október 01. – 2019. május 31.

Támogatás összege: 200.000.000,-Ft

Projektben megvalósításra kerülő tevékenységek jellege:

  • Krízisközpont építése Mórahalom településen,
  • meglévő telephely infrastrukturális fejlesztése Terény községben,
  • a karitatív tevékenységhez kapcsolódó gépjárművek, kisgépek, tárgyi eszközök beszerzése.

A projekt teljes mértékben az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) célkitűzéseivel összhangban került kialakításra.